Sint Pietersberg Maastricht

8 juni 2025 - Maastricht, Nederland

Hallo allemaal.

De 1 na laatste dag vandaag begon met harde wind maar wel droog. De harde wind heeft de hele dag aangehouden en maakte het fris, jammer want de temperatuur is prima. De wind stond vol op de caravan, dus vanmorgen maar binnen gezeten.

Vanmiddag zijn we naar de ENCI- groeve geweest. ENCI is de afkorting van Eerste Nederlandse Cement Industrie. Gisteren vertelde ik al dat we die konden zien vanaf de Vuursteenmijn. Volgens onze gids kon je daar prachtig wandelen, nou dat was zeker waar. Er waren verschillende routes rondom de groeve, waarvan wij de Groeveroute van 7 km hebben gelopen.

Deze groeve is een groot gat in de Sint Pietersberg. De zeldzame kalkhellingen en microklimaat maken het gebied een uniek vlinder-, oehoe-, vleermuis- en plantenparadijs. Sinds het begin van de 20e eeuw werd hier gegraven. Kritiek groeit vanaf de jaren ‘70 en vanaf 2018 stopt de kalkwinning en 2 jaar later sluit de ENCI en wordt de groeve overgedragen aan Natuurmonumenten en wordt de groeve teruggegeven aan de natuur. Het is echt een prachtig gebied om te lopen.

Na de wandeling hebben we bij het eindpunt even wat gedronken en gegeten. Dus de dag weer prima besteed en genoten van het mooie weer vanmiddag. We zitten nu weer fris en fruitig voor de caravan en de was draait. Campinglife💖. Morgen gaan we inpakken en verder kijken we nog wel.

Groetjes en tot morgen🤗🐾

1. Erna:
    8 juni 2025
    Fijn dat jullie goed weer hadden. Hier was het de hele dag herfst. Nog nooit zoveel regen en wind op een dag gehad als vandaag.
  2. Josje:
    8 juni 2025
    Vannacht en gisteravond wel veel regen, maar na een uur of 1 werd het droog, alleen harde wind en dat hield aan tot ongeveer 7 uur. Nu is het windstil.
    We hebben echt heel de periode dat we hier zitten goed weer gehad. We hebben sinds gisteren onze lange broek weer aan. De voorspellingen waren echt niet goed toen we hier heen gingen, dus wij zijn heel blij. Dit hebben we maar weer binnen.